nieuws2017

7 Januari 2017

Nieuwjaarsschieting

Vooraf aan deze schieting proosten we met alle leden op een goed, gezond en een sportief nieuw jaar. Hoofdman Staf de Vriend vertelt in de nieuwjaarsspeech wat de bedoeling is het komende jaar, met betrekking tot het Europees Kampioenschap in augustus bij ons op het terrein. Hij vraagt de leden inzetbaar te zijn waar nodig, want we willen het met zijn allen tot een goed einde brengen. Na een applaus wordt het glas geheven en beginnen we de schieting. Er staan flesjes wijn en cava op de wip. Met 32 schutters is het startschot voor het nieuwe jaar gegeven. Het bestuur van Handbooggilde Sint Sebastiaan Aardenburg wenst alle leden en familie daarvan een gelukkig nieuwjaar met alles wat te wensen valt. 

 

11, 12 & 13 Augustus 2017

Europese Kampioenschappen te Aardenburg

Eindelijk was het dan zover, het Europees Kampioenschap Handboogschieten op de staande wip, het weekend waar het Gilde van Sint Sebastiaan Aardenburg lang naar toe heeft gewerkt en geleefd. In de al rijke geschiedenis van de vereniging is dit de vijfde keer dat het EK naar het schuttersterrein in Aardenburg komt.

Al geruime tijd vooraf is er door het bestuur van de vereniging begonnen met de ‘schriftelijke’ voorbereiding van het EK. Er moest van alles geregeld worden, de juiste mensen werden aangeschreven en er werd om hulp van de leden van het gilde gevraagd. Dat laatste bleek geen probleem; de week voor het evenement werd er met man en macht gewerkt om het terrein klaar te maken om zo’n 1200 man te ontvangen. Er werden extra looprekken gemaakt waaronder zowel de schutters als de toeschouwers veilig van de wedstrijden konden genieten. De kantinehouder Norbert van Daele had de taak om deze dagen 250 overdekte zitplaatsen te voorzien en daar heeft hij met tenten op de parkeerplaatsen goed gehoor aan gegeven.

De vrijdag begon wat regenachtig en grauw, maar net voordat het programma begon, trok de lucht open en was het prachtig weer. Deze dag begon om twee uur ’s middags een beschrijfschieting, een schieting waar iedereen aan mee mag doen. Er konden speciale EK-kunstborden en EK-openers verdiend worden, en andere ‘vogels’ waren geld waard. Op de derde wip stond een blokvogel, degene die die het meest geschoten had, verdiende een speciale prijs; onder andere een kunstbord van het EK en tas om een boog in op te bergen. Deze prijs werd gewonnen door Wessel de Puyt. Met zo’n 130 schutters was de kop eraf.

Zaterdag begonnen de kampioenswedstrijden voor de jeugd. Uit Nederland, België en Frankrijk kwamen jeugdschutters strijden om zich Europees Kampioen 2017 te mogen noemen. Nederland bleef vandaag helaas buiten de prijzen. Adam Aaron uit Kuurne (B) won het individuele kampioenschap. De Franse jeugdploeg was de sterkste, boven Nederland en België.

Op zondag was er voorafgaand aan het middagprogramma een stoet onder leiding van de plaatselijke fanfare vanaf het schuttersterrein aan de Herendreef naar de Sint Baafs kerk in Aardenburg. Hier werden bloemstukken gelegd van de drie verschillende landen en een van de Gemeente Sluis. Tijdens de bloemlegging werd ‘the last post’ op de trompet gespeeld. Aansluitend werd er een receptie gegeven, geschonken door de Gemeente Sluis. Om half een begon het middagprogramma en mochten 216 schutters gaan strijden om de Europese titel. Alleen Patrick Gauwe uit Zuiddorpe kreeg het deze middag voor elkaar om de blokvogel twee keer naar beneden te halen, en werd daarmee Europees Kampioen 2017. Ook de Nederlandse ploeg mocht zegevieren, deze bleef met een puntje voor op de Franse ploeg. Het was spannend tot de laatste schutter.

Na de prijsuitreiking bleef het nog lang gezellig op het terrein en de vereniging kon terugkijken op een geweldig weekend, met bovenal heel erg goed weer. Foto’s van dit weekend zijn te vinden via de website van de schuttersvereniging: www.sint-sebastiaan-aardenburg.nl (hier is tevens de uitslag te vinden van de loterij t.b.v. de Europese Kampioenschappen.)

4 November 2017

Sponsorschieting

Met 42 schutters was onze jaarlijkse sponsorschieting weer goed en druk bezocht. Dit jaar was het toch een beetje speciaal voor de vereniging, met een enorme steun van veel sponsoren die het Europees Kampioenschap mede mogelijk hebben gemaakt. Daarvoor nogmaal hartelijk dank namens de vereniging en het bestuur. De schieting verliep wederom goed met gezelligheid alom. Er was kans op 26 prijzen en deze zijn bijna allemaal verschoten. De hapjes die halverwege kwamen waren weer heerlijk, met salades, kaasjes, worstjes en diverse broodjes.

Kortom, het was weer een gezellige avond, met nogmaals veel dank voor onze sponsoren, en onze extra sponsoren dit jaar voor het Europees Kampioenschap. Zonder deze (financiële) steun kan de vereniging niet bestaan. 
Tot volgend jaar!